Jädelmä

virtuaalihevonen

virallisesti Jädelmä, kutsutaan Jädelmä

rodultaan suomenhevonen, sukupuoleltaan tamma

rekisterissä VH18-018-1296

säkäkorkeus 154cm, väriltään vaaleanrautias

syntynyt 21.04.2008, iältään 9-vuotias

kasvattajana Jenni & Julia Santanen evm

omistajana Humutin VRL-14618

painoittunut koulu- ja kenttäratsastukseen

tasolla ko. He A, re. 100cm, Helppo

kuvat © VRL-04373

Etsinnöissä oli uusi kenttäpainoitteinen suomenhevonen, sepä oli oikeastaan ainoa asia, josta mainitsin tuttavalleni Tuikkeen kanssa radan alussa seisoskellessani. Mies mutristeli hetken suutaan, kunnes ilme kirkastui. Tommi pyysikin minua tulemaan illasta oluelle, ja hieman kummissani suostuin. Hotellin ravintolassa tutustuinkin sitten identtisiin kaksosiin, Jenniin ja Juliaan Pohjois-Karjalasta, jotka kasvattivat pienoisesti suomenhevosia sekä shetlanninponeja. Heille oli syntynyt vain muutamaa viikkoa aiemmin pieni suloinen suomentamma kenttävanhemmista, ja sovin uteliaana, mutta varautuneena tapaamisen varsaa katsomaan sen ollessa lähempänä luovutusikää. Ja Pohjois-Karjalassa kuukausia myöhemmin minua odottikin upea vaaleanrautias hellänkipeä Jädelmä!

Jädelmä on herttaisuuden ja suloisuuden määritelmä yhdessä paketissa; superkiltti ja rapsutuksia rakastava tamma kun on kerta kaikkiaan juuri niin ihastuttava! Jädelmä on myös erittäin hyvän työmoraalin omaava sekä reipas hevonen, enkä suorastaan enempää voi suomenhevosesta toivoa. 

Hoidettaessa vaaleanrautias tamma on juurikin niin helppo tapaus kuin jo olettaa voi. Jädelmä ei pane pahakseen mitään, niin kauan kun huomiota sekä hellänä pitoa riittää. Puoleksi unessa nuokkuva suomenhevonen vain huokailee syvään kuin paikoilleen naulattuna. Varustaminenkin on yhtä helppoa, suitset saa päähän kuolaimia tarjoamalla ja satulankin selkään yhdellä yrityksellä. Jädelmä on myös helposti haettavissa tarhasta, vihellyksellä tai kutsulla rautiaan saa iloisena löntystämään luokse ja mukaansa. Narussa tamma kulkee myös mallikkaasti, eli mitään ylimääräisiä temppuiluja ei talutuksessa tarvitse varoa. Ainoa asia, josta voi hernettä nokkaansa vetää, mutta ei kannata, on hevosen loppasuu, joka hamuaa voikukkia tienvarsilta!

Ratsailla Jädelmä tuntuu alussa ehkä aavistuksen jäykältä sekä hitaasti lämpiävältä, ja se vaatiikin hyvät verryttelyt heti alkuunsa. Tamma on kuitenkin erittäin mukava ratsastettava sen hakiessa kontaktia, työskennellessä ratsastajansa mieliksi ja päästessään vauhtiin. Vaaleanrautias on vielä kaiken kukkuraksi todella anteeksiantavainen nuorempien ja aloittelevien ratsastajien käsissä. Kouluratsuna suloinen Jädelmä on tasapainoinen, herkkä apuihin ja kärsivällinen hevonen, jolta löytyy kuitenkin potkua sekä askelmittaa. Esteilläkin reipas, kuuliainen sekä varmajalkainen tamma hyppää esteen kuin esteen, vaikka ratsastaja ei niin varma hypystä olisikaan. Maastossa Jädelmä viihtyy myös, sen verran suomalaisuutta siinä on, ja vaikka kenttäpainoittunut rautias onkin, myös leppoisat käyntimaastot maistuvat Jädelmälle!

Sukupuu

i. Ruskava

ii. Rupelli x ie. Tuulitulen Kukkanen

iii. Rupatti x iie. Annelin Synnit x iei. Tuskatuli x iee. Kukkamaria

e. Udelma

ei. Henkijärven Hurmio x ee. Eskon Unelma

eii. Henkijärven Hubertus x eie. Henkijärven Korento x eei. Arvon Esko x eee. Tidilma

t. Tuuvanhovin Hedelmä :: i. Hermoriihi :: 12.06.2018 :: VRL-14618

o. Tuuvanhovin Hurmossa :: i. Hurmosveikko :: 30.07.2018 :: VRL-14618

Isä Ruskava oli 158cm korkuinen tummanrautias suomenhevonen, joka kisasi menestyksellä kenttäratsastuksen että esteratsastuksen parissa. Varmajalkaisena sekä mieleltäänkin rauhallisena tunnettu hevonen niitti useita arvokisavoittojakin. Ruskaksi kutsuttu ori tuli ns. mitättömästä, vähemmän tunnetusta suvusta mukaanlukematta isänisää Rupattia ja emänisää Tuskatulta. Ruskava jätti kisaradat taakseen loukkaantumisen jälkeen, ja ehti siittää kaksi tammavarsaa. Ruska lopetettiin 15-vuotiaana loukkaantumisesta seuranneen jalkavamman vuoksi.

Isänisä Rupelli jäi hieman pimentoon ainakin loppuelämäkseen, eikä oikein kukaan tiedä, mitä orille loppupeleissä tapahtui sen päädyttyä venäläismiehelle ravihevoseksi, vaikka eipä oria radoilla näkynyt. Tämä 160cm korkea rautias hevonen kuitenkin vietti elämänsä Suomessa kasvattajallaan lähinnä laiskana, mutta superkilttinä ajohevosena, kunnes se tosiaan myytiin eteenpäin 12-vuotiaana. Rupelli ehti tietojen mukaan saada yhden ainoan varsan.

Isänemä Tuulitulen Kukkanen oli lempeä 150cm voikkotamma, joka eli koko elämänsä kasvattajallaan emänsä seurana. Pikkuinen tamma ei koskaan kisakentille päässyt, mutta potentiaalia koulupuolelle olisi löytynyt. Myös valjakkoajossa kunnostautunut Kukka toimi äitinsä rinnalla oikein mukavasti. Kukkanen sai vain yhden varsan eläessään, ja tamma lopetettiin ähkyyn 21-vuotiaana.

Isänisänisä Rupatti oli komea punarautias kouluratsastuksen kisaratoja kolunnut 156cm ori. Tämä hevonen tunnettiin koko maassa harrastajien keskuudessa kuitenkin pirunmoisena egoistina, niin vaikea se oli käsitellä - kaikille paitsi ratsastajalleen. Rupatti jätti kuitenkin huonosta luonteestaan huolimatta lempeitä varsoja kolme, kaksi oria ja tamman. Punarautias laskettiin haudan lepoon 19-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

Isänisänemä Annelin Synnit oli rautias 143cm pienhevostamma, joka sekin eli hiljaisen elämän pienen ratsastuskoulun tuntihevosena. Rakastettu ja puhki lellitty Salli oli oikea herkkuperseiden kuningatar, laiskanpulskea mutta todella kiltti tamma moneen lajiin. Salli sai yhden varsan, ja tallinsa suureksi suruksi se kuoli jo 12-vuotiaana keuhkojen rakenteelliseen epämuodostumaan. 

Isänemänisä Tuskatuli oli puolestaan hurmaava ruunikko 155cm paikkeilla. Lähinnä koulupuolella ihan kiitettävästi menestynyt Tuska asui yksityishevosena perheessä, josta se siirtyi kisauransa jälkeen isovanhempien luokse majailemaan. Ori ehti eläkepäivillään vielä kahden varsan isäksi, molemmat tammoja. Tuskatuli kuoli 29-vuotiaana ilmeisesti vanhuuden tuomaan heikkoon sydämeen.

Isänemänemä Kukkamaria oli hieman puskissa elänyt 150cm korkea liinakko tamma. Omistajansa rakastama Maria sai varsan jo nuorena, ja Kukka jäi emänsä seuraksi. Kaksikko ratsukoulutettiin omaksi iloksi, ajoivatpa ne parina muutaman kerran kirkkoajoja, mutta siihenpä Marian saavutukset jäivät. Tamma kuoli 25-vuotiaana vain muutamaa viikkoa myöhemmin Kukan jälkeen tuntemattomaksi jääneeseen syyhyn, ja kaksikon haudat löytyvät nykyäänkin tammojen tarhasta, ja onkin paikallisten kovasti kunnioittama. 

Emä Udelma on 156cm korkea liinakko suomenhevostamma, joka kisasi niin koulua että esteitä hissukseen aktiivisen ratsu-uransa aikana. Mitenkään suuria voittoja Utu ei koskaan kotiinsa tuonut, mutta se on edelleen rakastettu paikallisten lasten parissa sen lempeän luonteen ja tasaisen askeleen vuoksi. Eläkettä viettävä Udelma on saanut kaksi varsaa, yhden orin ja tamman. 

Emänisä Henkijärven Hurmio oli 166cm korkea suuri musta suomenhevonen, jota kutsuttiin kuitenkin oikeaksi lempeäksi jättiläiseksi; niin uninen ja rakastava ori tämä oli! Kentässä menestyksellisesti kisannut Hurma oli paksu, työhevostyyppisestä linjasta jalostettu ratsu, joka antoi paljon kasvatukselle. Hurma sai eläessään 18 varsaa, kahdeksan oria ja kymmenen tammoja. Henkijärven Hurmio lopetettiin 24-vuotiaana ähkyn seurauksena.

Emänemä Eskon Unelma oli vain 134cm korkea rautias pienhevonen, joka asui koko elämänsä omistajansa ravitallin viimeisenä perintönä. Ajo-opetettu tamma ei kuitenkaan koskaan virallisesti radalla startannut. Kesäisin vastanaineita kuljettanut ja talvisin Tapaninpäivän rekiajeluja vetänyt Unna tunnettiin pienellä paikkakunnalla hyvin, ja kyläläisille olikin suuri ilo kuulla sen ainoaksi jääneestä varsasta. Unna kuoli kaikkien suureksi suruksi 33-vuotiaana vanhuuteen, ja sille onkin omistettu muistomerkki eräässä puistossa.

Emänisänisä Henkijärven Hubertus oli pelottavasti 169cm korkuinen musta jytky, joka edusti vanhaa kunnon työhevoslinjaa paksuine jouhineen ja tupsujalkoineen. Hubertus oli kuitenkin todella rauhallinen ja uninen luonteeltaan että sylikoira mieleltäänkin, omaten myös kovan työmoraalin. Hubertus sai eläessään kolme varsaa, kaikki oreja. Henkijärven Hubertus kuoli 34-vuotiaana ilmeisesti vanhuuden tuomaan sydänkohtaukseen.

Emänisänemä Henkijärven Korento oli vaaleanrautias liinaharjainen ravi-työhevoslinjainen tamma. Muutamat ravit käyneenä sekä keskivertosijoittujaksi jääneenä Korento jäi lopulta ruohonleikkuriksi sekä satunaisesti ajetuksi, saaden kaksi varsaa, orin että tamman. Korento kuoli 27-vuotiaana vanhuuteen.

Emänemänisä Arvon Esko oli ravurilinjainen 159cm korkea punarautias ori Oulusta. Pusku ravasi upean uran kaksivuotiaasta asti aina eläköitymiseensä 12-vuoden iässä, jonka jälkeen tämä aloitti siitosoriin hommat. Erittäin orimainen, ravurin tavoin kuumuva Pusku toimi isänä 26 varsalle, joista 12 oli oreja, 14 tammoja. Pusku lopetettiin 22-vuotiaana jalkojen irtopaloihin.

Emänemänemä Tidilma oli hurmaava voikkotamma, jolta korkeutta löytyi 154cm. Tintti ravasi muutaman keskivertaisen lähdön ennen myyntiä ratsastuskoululle, jossa siitä kuoriutui lapsirakas, hellä monen nuoren ensikosketus harrastukseen. Tintti sai vain yhden varsan. Tamma menehtyi 27-vuotiaana vanhuuteen. 

Kisakalenteri

KRJ - 06 sijoitusta, joista 02 voittoja, vain sijoitukset merkitty

04.06.2018 kutsu - Helppo A - 01/30

04.06.2018 kutsu - Helppo A - 01/40

06.06.2018 kutsu - Helppo A - 06/40

09.06.2018 kutsu - Helppo A - 05/30

09.06.2018 kutsu - Helppo A - 05/30

10.06.2018 kutsu - Helppo A - 03/30

00.00.0000 kutsu - Helppo A - 00/00

00.00.0000 kutsu - Helppo A - 00/00

KERJ - 26 sijoitusta, joista 04 voittoja, vain sijoitukset merkitty

02.06.2018 kutsu - helppo - 04/40

02.06.2018 kutsu - helppo - 03/30

03.06.2018 kutsu - helppo - 05/30

04.06.2018 kutsu - helppo - 04/30

04.06.2018 kutsu - helppo - 00/00

05.06.2018 kutsu - helppo - 04/30

05.06.2018 kutsu - helppo - 03/30

05.06.2018 kutsu - helppo - 06/40

05.06.2018 kutsu - helppo - 03/30

06.06.2018 kutsu - helppo - 04/30

07.06.2018 kutsu - helppo - 03/30

07.06.2018 kutsu - helppo - 05/30

07.06.2018 kutsu - helppo - 02/30

08.06.2018 kutsu - helppo - 01/30

08.06.2018 kutsu - helppo - 02/30

09.06.2018 kutsu - helppo - 01/30

09.06.2018 kutsu - helppo - 06/40

10.06.2018 kutsu - helppo - 03/30

11.06.2018 kutsu - helppo - 01/40

15.06.2018 kutsu - helppo - 02/40

15.06.2018 kutsu - helppo - 05/30

18.06.2018 kutsu - helppo - 04/40

19.06.2018 kutsu - helppo - 05/40

20.06.2018 kutsu - helppo - 05/30

22.06.2018 kutsu - helppo - 04/30

25.06.2018 kutsu - helppo - 05/30

25.06.2018 kutsu - helppo - 01/30

00.00.0000 kutsu - Helppo A - 00/00

Päiväkirja

00.00.2018, merkintä, kirjoittanut kirjoittaja

Muita kasvattajia

© Tuuvanhovin Suomenhevoset 2018. Rakennettu Wix.com

virtuaalitalli

etusivun koristekuvat © Katan10Cherie CC BY-NC 2.0

hevosten sivun kuvat © Cherie CC BY-NC 2.0

tekstit ellei toisin mainittu © VRL-14618

VRL:län hyväksymä virtuaalitalli tunnuksella ABCD1234

Tuuvanhovin Suomenhevoset on virtuaalitalli, eikä mikään siis tapahdu oikeassa elämässä, eivätkä kuvien yhteydessä esitetyt tiedot liity kuvien eläimiin millään tavoin. 

Yhteistyöläisemme Niemen Suomenhevoset - Champion Relief

Tutustuthan myös Jemman Ravitalliin

Tekijänoikeuksista
Verkosto
Juuri nyt