top of page

Mosaik

virtuaalihevonen VH20-031-0247

suomalainen puoliverinen, ori, ruunikko, 168cm korkea

syntynyt 08.05.2019, iältään 6-vuotias, ikääntyy satunaisesti

koulupainoitteinen, ko. Grand Prix

kasvattanut Zonjiet Stud NA

omistajana Vallmo Stall (VRL-14618)

kantakirjakelpoinen

tavoitteena kouluratsastuksen laatuarvostelu

Vallmoon oli aika hankkia uusi puoliverinen, joka olisi realistinen yhdistellä ensimmäisiin kasvatteihin. Myyntihevosia selatessa vastaan ei kuitenkaan oikein tullut sitä vaaleanpunaisia hattarapilviä herättävää tapausta, joten tartuimme härkää sarvista, kysyen ihan virallisesti tilausvarsan mahdollisuutta. Saimme useita yhteydenottoja, mutta lopulta Namibiasta asti löytyi Zonjiet Stud. Emäksi tarjottiin muutamaa puoliveritammaa, joista kuitenkin välittömästi valikoitui lauhkea Zaira sen ominaisuuksien ja kokonaisuuden puolesta, ja isäehdokkaista pohdinnan jälkeen saatiin irti Wiemeyer eli Milton, upea tumma ruunikko, näyttävä GP-tason kouluori. Sovimme käytännön asiat vanhempien asuessa sillä hetkellä Suomessa kisareissuilla ja Zairan aloittaessa sopivasti kiimat löimme hevosten hynttyyt yhteen. Rautias kantoi pari viikkoa yliajalle kunnes synnytti toukokuun alussa ruunikon valkomerkkisen orin, jota meillä oli niin hartaasti toivottukin. Varsasta saatiin kasvattajan kautta jatkuvasti välitietoja, pääsimme mukaan valitsemaan sen nimeä ja lopulta, pitkän odotuksen jälkeen puoliverivarsa kärrytettiin laivan kautta Ruotsiin. 

Mamba on hevonen, joka ei pelkää mitään, ei pahastu mistään ja eikä siinä virtaa käärmeen temperamenttia. Oria ei voi myöskään luonnehtia no, orimaiseksi, sillä vaikka tammat toki kiinnostavat tätä ujoa poikaa, eivät ne laita pollaa sekaisin ja suojia pyörimään. Oikein järkevä käsiteltävä siis. Työssä Mamba on osoittautunut juuri kovan tason kouluhevoseksi, jota me tilattiinkin, ja siinä, missä se toki vaatii asiansa osaavan ratsastajan selkäänsä, on se erittäin anteeksiantavainen itselleen ja ratsastajalleen. Ruunikon kanssa voi siis tehdä ja touhuta huoletta, sillä se on hyvän mielen hevonen.

Mamba on todella mukava hevonen varsinkin käsiteltäessä, eikä sen kanssa tarvi ruveta suunnittelemaan erikseen, kuinka tammojen ohi ollaan menossa ja miten päin - orista nimittäin puuttuu se orimaisuus, ainakin näin arjessa. Puoliverinen korkeintaan hörähtää hennosti tammoille hyvät huomenet ja illat, jättäen ne kohteliaasti sitten omaan rauhaansa - mitäpä niitä ahdistelemaan. Muutenkin Mamba on oikein helposti siirreltävää sorttia, eikä se keksi mörköjä sinne tänne ja tuonne, eikä se kavahda ylimääräisiä lehtien lerpatuksia, katselee vaan korvat höröllään maailman menoa ja tallustaa rennosti mukana pidemmänkin matkan.

Mamba on kaikessa laitossa kiva ja nopeasti hoidettu hevonen. Sitä ei vaivaa rajumpikaan ote harjanvarressa, kaviot nousee oikein mallikkaasti niin hoitajalle että kengittäjälle, vedellä huljuttelu on vaan hirmu nautinnollista eikä kuolaimetkaan ole koskaan oria vaivanneet. Puoliverisen siis hoitaa kuka vaan ikään ja kokoon katsomatta, vaikka turvallisuussyistä ehkä ne pienimmät pääsevät tutustumaan vähän kokosoveltuvinpiin tapauksiin.

Mambasta saa kentällä irti paljonkin, kunhan selässä on tasokas ratsastaja. Läpiratsastukset ja selässä istumiset voi hoitaa kuitenkin kuka vaan tasoon ja kokemukseen katsomatta, sen verran järkevä ja tyyni oritapaus on. Käärmeponia ei haittaa körötellä hitaammassa tahdissa eikä se janoa aina niin työnkään perään, vaan ruunikko osaa ottaa sopivasti leppoisasti. Mambasta kuitenkin löytyy halutessa motivaatiota sekä taitoa vaikka iästään johtuen se on vielä aika raaka ja keskeneräinen.

Mamban ottaessa vakavasti siitä saa kuorittua kouluhevosen, josta löytyy liikettä ja joustoa. Pitkät ja korkeat askeleet, joissa on mukavasti elastisuutta ja kokonaisuus on koottu, kunhan selässä istuu joku, joka tähän osaa lähtökohtaisesti pyrkiä. Iän puolesta orin kanssa lähinnä keskitytäänkin siihen kokonaisuuden hallittuun muotoon vielä itse säätöjen ja osuuksien sijasta, sillä liika etupainoitteisuus romauttaa herkästi takapään ja toisinpäin vielä osaamattomana settinä. Balanssissa ratsastettuna Mamba on kuitenkin jo erittäin lupaava, näyttävä ruunikko. Puoliverinen on kuitenkin mukavan anteeksiantavainen mitä ratsastukseen tulee - se ei ole liian herkkä reagoimaan ja ajattelee omilla aivoillaan, vaikka se ei sen suuremmin kyseenalaista ratsastajaansa. Kaikkiaan projekti, jonka kanssa voi kehittyä vielä pitkälle.

Mamba on kisatilanteessa osoittanut olevansa yhtä tyyni ja tasapainoinen kuin kotonakin, eikä ori käyttäydy sen pöhkömmin matkustellessakaan - traileri sille on vaan ykshailee osa uusia seikkailuja!

© VRL-14618

Sukutaulu

Wiemeyer

KTK-II (trak, rn 167cm)

Finnian

(evm trak, rn 168cm)

Lisbon (evm trak, rn 166cm)

Fonda (evm trak, rt 165cm)

Wandra

(evm trak, rn 164cm)

Amazon (evm trak, rt 168cm)

Wanna (evm trak, m 162cm)

Zaira

KTK-II KRJ-II (bwp, rt 168cm)

Choumakeur

(evm bwp, rt 169cm)

Labore (evm bwp, m 166cm)

Ariadne (evm bwp, rn 168cm)

Tahara

(evm bwp, rt 166cm)

Marello (evm bwp, rt 170cm)

Avionne (evm bwp, rn 165cm)

Ei tarjolla jalostukseen.

skp. nimi / syntynyt / emästä

Kisakalenteri

30.06.2019 Adina / tuomarina Spookiness / 04/10, RCH

KRJ 04 sijoitusta, 00 voittoja

13.07.2019 kutsu / Grand Prix / 05/30

14.07.2019 kutsu​ / Grand Prix / 04/30

14.09.2020 kutsu / Grand Prix / 04/29

17.09.2020 kutsu / Grand Prix / 04/29

Päiväkirja

00.00.0000, merkintä, © kirjoittaja

teksti.

kuvat © scirlin

bottom of page