Turmeltajan Tähtiratataika

virtuaalihevonen, rekisteröity tunnuksella VH20-018-0056

rautias suomenhevosori, korkeutta 158cm

syntynyt 19.08.2019, iältään 8-vuotias, ikääntyy satunaisesti

yleispainoitteinen, kisaa tasoilla Helppo B / 100cm / Helppo

kasvattajana Turmeltaja (VRL-04373)

omistajana Valokylän Talli (VRL-14618)

❋ II -palkittu kantakirjaustilaisuudessa huhtikuussa 2020

❋ tavoitteena sla, krj, erj, kerj -laatuarvostelut

Olin jo vakuutellut itselleni, että tilan hevoskiintiö oli täynnä, ei enää yhtään uutta projektia, tack men nej tack kaikille uusille kasvattimyynneille. Mutta koska kaikki tietävät meikäläisen itsehillinnän olevan yhtä vahvaa tekoa kuin kahvissa lillutetulla kaurakeksillä, voitte arvata, miten kävi Turmeltajan kasvattimyynnistä lukiessani. Ensin vakuuttelin, että vilkaisen vain, sitten vakuuttelin, että meidän kiintiö oli täysi, ja sitten vakuuttelin, ettei tarkempi kysely ollut yhtään haitaksi. Seuraavaksi sainkin vakuutella tallikäsiä, että turmeltajalainen oli tarpeen.

Tähtiratataika oli saanut kasvaa kasvattajallaan nelivuotiaaksi ja sitä oli ratsukoulutettukin, joten pääsin sen muutaman viikon kuluttua kyselyistäni koeratsastamaan. Ylväästi sitä oli kasvattitäti dookie kutsunut Tähdeksi, mutta syyskarvaa puskeva nuorikko muistutti minua kovasti takkuisesta nallekarhusta. Hieman oudossa kasvuvaiheessahan se oli (dookie kyllä vakuutti, että siitä kuoriutuisi varmasti kantakirjakelpoinen yksilö) ja ratsastaessa tahmea kuin purukumi kengänpohjassa, mutta olin jo päättänyt, että suttuinen turriponi lähtisi kotimatkalle kanssani - olihan se hirveän hyväluontoinen ja ratsuna laiskuudestaan huolimatta osaava vaikka sitä ei juuri koeratsastuksessa nähtykään (liekö tämä ollut silloin vaan itseni myyntiä). Joka tapauksessa Tähtiratataiasta tehtiin kaupat ilman sen suurempia häppeninkejä - eihän näin hyväluontoista oria nyt päästetä hyppysistä.

Kasvattajalle jouduin esittämään heti pahoittelut, sillä hänen ylhäästä kasvatistaan ristittiin Turri meidän keskuudessamme - onhan se hieman suttuisen oloinen ja talvella erittäin vaikuttavan turkin puskeva hevoskokoinen pehmo-olento. Muutenpa Turria voisi oikeastaan kuvailla hieman hämmentäväksi mutta hellyyttäväksi tapaukseksi, joka ei juuri ylimääräistä äijäilyä harrasta ja elämän pienet ilonsa se saa irti ruoka-ajoista ja pitkistä käyntimaastoista.

Turri on siis helppo hevonen; oriksi ihan täysi mössykkä, sosiaalisesti leppoisa ja herkuilla lahjottava suomenhevonen. Laiskahan se on kuin mikä tekemään mitään vakavampaa, ja orin lempiaskellaji on pysähdyksien ohella pitkä ja ponneton käynti, jossa se löntystelisi koko treenin, mutta on tässä potkuakin sille, joka uskaltaa vaatia (miellyttämisehalua on onneksi suotu ruokahalun ohella).​

Jo edeltävistä sanoista voi olettaa, että Turri on äärimmäisen helppo tapaus hoitaa, pestä, madottaa, mitä näitä nyt on. Sen suurin murhe on harjojen poisvienti ja tyhjä kauralaari, ja kengittäjänkin kanssa rautias on niin hyvää pataa ettei tosikaan. Tarhasta sen saa kiinni vaivatta, vaikkakaan turmeltaja ei harrasta luoksetuloa varsinkaan päiväheinien aikoihin, ja taluttaessa huolta taluttajassa herättää korkeintaan pehmoponin haikailu kesävihreiden kimppuun.

Ja kun meillä tarvitaan lehmänhermoista matkaseuralaista kisareissulle, Turri on lähes poikkeuksetta vakiintunut kyseiseen virkaan - ori nimittäin toimii pienellä heinäverkkopalkkausella esimerkillisenä matkustajana lastauksesta purkuun.

Kuten kuitenkin jo manattu, Turrin lempiaskellaji on jäänyt tasaisen tappotylsään löntöstelyyn, ja sitä se mieluusti tarjoaakin ratsastajalleen. Tämä toki tulee etuna mikäli kyseessä on paikallisten mummojen virkistyspäivät tai kolmivuotiaan ensikosketukset harrastuksen pariin talutuksessa, mutta oikeastaan muuten meidän hienon turmeltajaisen moniosaajan pullasorsailu aiheuttaa lähinnä tuskanvoihkailuja ja hikikarpaloita. Turrin kanssa jos tosissaan tahtoo tehdä mitään, saa sitä ensin venytellä oikeaan, sitten vasempaan, ylös alas ja vielä sama päinvastaisessa järjestyksessä, sen verran kitkaa siinä tuppaa olemaan lämmittelyissä. Puoli tuntia on vielä lyhyt aika raudikon kanssa aloitteluun, ja joskus on vain tuumattava, ettei sen suoritus siitä komeammaksi muutu - onneksi kuitenkin neljänä päivänä seitsemästä Turrin saa venyteltyä tarpeeksi reippaaksi ja virkeäksi, että se pääsee ihan tekemisenmakuun. 

Vaikka alun perusteella Turrista ei usko (ainakaan helposti) ihan tasokkaasta suvusta olevaa suomenhevosratsua, osaa se yllättää. Orin salaisuus piilee lähinnä sen miellytyshalussa ja tasapainoisuudessa, ja sen rahkeet esteille ja kouluun on saatu riittämään juuri ja juuri perusratsun tasolle.

Turri ei luonnollisesti kouluratsuna väläytä mitään maailmaa mullistavaa ravia tai matkaavoittavaa ja henkiä salpaavaa laukkaa, mutta osaa silti kolme varsin tasokasta, tasaista ja varmaa askellajia, jotka ovat saaneet riittää meille. Pehmo-olentoa muistuttava lurppakorva oppi erittäin nopeasti kiemuroiden ja laukanvaihtojen salat ja tarjoaa tasaisen kyvykästä suoritusta tasollaan olematta liioittelematon. Orin selässä onkin oikeastaan ihan mukava käväistä välillä hakemassa peruskosketusta ratsastukseen, sillä Turri taatusti panee itsensä likoon - toki siinä määrin, missä ratsastajansakin; jos selässä tuudittautuu liikaa turmeltajan tasaisuuteen, tuudittautuu Turri uneen kentälle.

Esteilläkään raudikon kanssa ei tule tuntemaan mitään suuria säpinällisiä hetkiä, mutta edelleen tasaisen vahvaa suoritusta. Suuri ja pyöreä ori ei äkkiä vakuuttaisi ulkomuodollaan olevansa metrisen hyppääjä, mutta niin se vaan hyppää (se, onko puomin ja hevosen välissä ilmavaraa vai ei, on asia erikseen). Turrin vauhti ei ehkä hyvänäkään päivänä itsessään riitä ykkössijoille, mutta puhtaat ja varmat ylitykset sen sijaan antavatkin orille jotain saumaa kisata metristäkin. 

Maastossa pehmohevoseen ei valitettavasti saa taiottua lisävaihteita tai hevosvoimia yhtään sen enempää mitä kentälläkään, mutta senkin edestä tämä turmeltunut rautias on varmajalkainen ja pytyn viileänä pitävä puskaratsu, niin sunnuntain hömppälenkille että maastoesteille vauhtiinsa sopivasti. Jälleen Turri ei ehkä ratojen voittoja kahmi vauhdilla yksinään, mutta se sijaan sijoja kyllä rohkealla ylityksellä ja varmana kirinä lopussa.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Huvin Kuutamokirous KTK-II

ii. Turmeltajan Hornanhymy KTK-II SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I x ie. Hortensian Kuulilja KTK-III KV-II

iii. VIR MVA Ch Hornanhopia KTK-II SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I x iie. VIR MVA Ch Lumoloihtu KTK-I SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I x iei. Valheen Repäys KTK-II SLA-I YLA2 KRJ-I ERJ-I jälk. AB x iee. Salmiakkikuningatar SLA-I YLA2 KRJ-I KV jälk. A

e. Tuulenpesän Tunturimarja KTK-III

ei. Ilmarinen VIM SLA-II YLA3 ERJ-II KRJ-III KERJ-III x ee. Mörkövaaran Veriapila ERJ-I KERJ-I VVJ-II EV-I KV-II VV-II KEV-II SV-III

eii. VIR MVA Ch Nopsan Potku KTK-III SLA-I x eie. Temetär x eei. Hynynen SLA-I YLA2 KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-I x eee. Violavanja SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I

Rajoitetusti tarjolla jalostukseen kolmepolvisille suomenhevostammoille.

Kisakalenteri

KRJ 00 sijoitusta, joista 00 voittoja

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

ERJ 06 sijoitusta, joista 02 voittoja

12.10.2019 kutsu / 90cm / 01/30

16.10.2019 kutsu​ / 90cm / 01/30

19.10.2019 kutsu​ / 90cm / 04/30

22.10.2019 kutsu​ / 90cm / 05/30

27.10.2019 kutsu​ / 90cm / 04/30

30.10.2019 kutsu​ / 90cm / 03/30

KERJ 09 sijoitusta, joista 02 voittoja

11.02.2020 kutsu / Helppo / 05/30

14.02.2020 kutsu / Helppo / 03/30

18.02.2020 kutsu / Helppo / 02/30

04.09.2020 kutsu / Helppo / 02/50

05.10.2020 kutsu / Helppo / 01/40

06.10.2020 kutsu / Helppo / 02/40

11.10.2020 kutsu / Helppo / 04/40

12.10.2020 kutsu / Helppo / 06/40

17.10.2020 kutsu / Helppo / 01/40

Muut kisat (cup, nj, vsn)

Päiväkirja

00.00.0000, merkintä, © kirjoittelija

tekstejä.