Kielokummun Helmeri
virtuaalihevonen
Kielokummun Helmeri eli Elmeri
rotu, säkä & skp suomenpienhevonen, 146cm, ori
rekisterissä VH18-018-0000, PKK-
syntynyt 03.12.2018, 0 vuotta (3 vuotta 03.01.2019)
väri & merkit vaaleanrautias liinaharja, tähti
kasvattaja Kielokumpu
omistaja VRL-14618
käyttö työajo, valjakkoajo, kouluratsastus
koulutustaso tottelevaisuus, noviisi, Helppo B
saavutukset tähän
Kielokummun hevosia olin jo aiemmin kattellut sillä silmällä, että semmonen pitää joskus itellekin saada. Ajatus jätettiin kuitenkin itämään aina syksyyn 2018 asti, jolloin kasvattaja meni ja löi ilmotuksen nettiin jalostukseen tarjottavista oreista. Ensimmäisenä silmille pomppasi iät ja ajat ihastelemani Rohvessori, työhevoslinjainen rautias, joka rehellisesti sanottuna löi sitten bensaa liekkeihin. Remusta oli saatava varsa just nyt eikä sitten joskus. Itellä ei sattunut sopivaa tammaa löytymään, joten luotin kasvattajatädin neuvoon käyttää kielokumpulaista. Emäksi valikoitui nuori rautiaankimo Hentohelmililja, jonka ihana persoona yhdistettynä herttaiseen Remuun tietäis vaan vähintään yhtä ihanaluontoista varsaa. Niinpä tuumasta laitettiin toimeen, ja meikäläinen odotti varmistusta Liljan tiineydestä. Kun se marraskuun alussa sitten tuli, alettiin kotipihan tallia laittaa kuntoon. Lattiat hinkattiin tomusta, satulahuoneeseen järjestettiin lokero, ikkuna kuurattiin ainakin kolmesti, puupinnat lakattiin uudelleen. Nimikyltin askartelumateriaalit hankittiin kans hyvissä ajoin, vaikka nimeä ja sukupuolta siihen ei vielä uskaltanutkaan raapustella.
Joulukuun alussa meikäläisellä soi puhelin aamu kuuden jälkeen. "Onneksi olkoon, se on vaalea orivarsa", kajahti langan toisesta päästä, ja aamukahvit vedettiin siinä samassa väärään rööriin, niin ilahtuneita meidän päässä tästä uutisesta oltiin. Kasvattajatäti kyseli ystävällisen kärsivällisesti ilojuhlien keskeltä, että mikäs pörheälle varsalle laitetaan nimeksi. Pienen pähkäilyn päätteeksi kasvattajanimen perään lykättiin Helmeri, josta luonnollisesti taipui kutsumanimi Elmeri. Joulukuun puolivälissä pikku pakkasten aikaan vieroitusikään ehtinyt orivarsa saapui toisen kielokumpulaisemme Palvin kanssa vihdoin ja viimein kotio.
Kielokummun Helmeri, meille Elmeriksi taipunut oripoika on osoittautunut suomenhevoseksi parhaimmillaan. Vaikka jääräpäisyyttä siitä löytyy hipun verran vähemmän ja kaikille jaettavaa rakkautta ripauksen enemmän mitä moni suomenhevosella tykkäis olevan, on vaaleanrautiaan hevosen luonne meille verrattavissa lottovoittoon. Työhevoslinjainen piekkari saa päivittäin meikäläisen pään pyörälle ja pinkkejä pilviä taivaalle sen rauhallisella, jotenkin vanhaa aikaa huokuvalla persoonalla, eikä oria uskois näin äkkiseltään suinkaan nuoreksi suokinaluksi sitten lainkaan. Elmerin jopa uninen olemus vois turhauttaa jotain toista, mutta mua se ei oo haitannut eikä tuu haittaamaan sitten koskaan, sillä seesteisestä tahdista huolimatta pienhevonen on myös helvetin nöyrä sekä työteliäs paketti, joka antaa kaikkensa, vaikka siltä pyytäis vaan puolikasta.
Elmeri on tarhassa semmonen jotenkin surullisen näköinen, talvisin paksun mammutinvillan kasvattava tapaus, joka tuijottelee vaan johonkin kaukaisuuteen. Vanhasieluksi ristitty oripoika kuitenkaan ei oo läheskään niin yksinäinen kuin miltä se vaikuttaa, sillä se tarhaa seurashettiksemme Justimuksen kanssa oikeen mielellään. Yleensäkin piekkari nauttii kovasti muiden hevosten ja eläinten seurasta, sukupuolella ei oo mitään tekemistä kaveeraamisen kanssa, ainakaan Elmerin mielestä.
Haettaessa tarhasta ori on just niin helppo ottaa kiinni kuin vois jo ajatella. Elmeri on nimittäin portilla ennen sua, valmiina lähtemään minne sitä ikinä viekään. Mutta taskunpohjat on tietty nuuskuteltava ennen lähtöä, josko sinne olis eksynyt kuiva ruisleivän kannikka tai näkkäripala - piekkari on nimittäin hulluna kuiviin leipiin, ja rehellisesti myönnettäköön, että sen pyöristyvä vatsanympärys johtunee meikäläisten miksaillessa ruispaloja pöperöihin. Mutta se on ny toissijaista tietoa. Taskujen tutkimuksen jälkeen Elmerin kanssa pääsee lähtemään liikkeellekin, ja onpa sitä joskus käveletetty ihan ilman narusta pitämistäkin, perässähän ori tulloo ku vanha koira omistajansa persuuksissa. Rautiaan vauhti ei välttämättä näin äkkiseltään päätä huimaa, ja kiireessä piekkaria saa hoputella kyllä niin paljon ku sielu halajaa, mutta kaikki Elmerin kanssa useammin työskentelevät on jo oppineet nauttimaan näistä talutuksista.
Hoitaminen Elmerin kanssa soljuu ku vesi purossa. Mistään ei tuu draamanumeroa, kaiken mahollisen saa piekkarille tehdä ja orin mielestä harjailu ja puuhailu on vaan hyvää aikaa osoittaa sitä maailmankuulua rakkautta, jos suokki ei siis kuorsaa menemään alahuuli lörpöttäen. Rautias tykkääkin kirputella tupsupipoja, maiskutella takinhelmoja ja nuoleskella paitoja ihan vaan hoitaakseen takasin, vaikka monesti ruohonvihreä vaahto ei oo hirveän edustava lookki monen hoitajan mielestä. Meillä tätäkin omituisuutta on opittu aikojen saatossa arvostamaan just sellasenaan.
Varustaminen yleensä lisää pikkusen säihkettä Elmerin silmiin, oli kyse sitten längistä tai satulasta, pelkkä nahan tuoksu saa pikkusuokin nuuskuttelemaan ilmaa tarkemmin. Varustaminen sujuu kyllä ongelmitta, kuolaimet nuori ottaa suuhun ihan tarjoamalla, satulan saa kiristellä aika lailla sopivaksi orin puhistessa vaan vieressä.
Yleisesti ottaen Elmeri on pikkasen hitaammin lämpenevä, hyvät verryttelyt vaativa rauhallisen tasainen ratsastettava. Pikkuori ei tosiaan vauhdilla huimaa ja rehellisesti sanoen sen raskaaseen raviin saa totutella takaliston kanssa hyvän tovin, sillä rautiaan ravi on semmosta persettä kuluttavaa paukutusta, mutta muuten kyseessä on oikeen näppärä menopeli. Nöyrä ja tekevä Elmeri ei tuu koskaan häikäisemään ratsuhevosena, esteille siitä ei saa hevosta tekemälläkään - kantaahan se lempinimeä Katujyrä sen hitaan vauhdin ja olemattoman hyppykorkeuden vuoksi, mutta kyllähän korotettujen puomienkin yli me päästään, mutta sillä ei ihan kisaluokkiin asti päästä. Vahingossa ollaan kyllä päästy muutama puolmetrinen, mutta esteratsastelusta on tullu enemmän semmonen hauska irrottelu Elmerin kanssa.
Kouluhevosena jo päästään kisaluokkiin asti, sillä ravistaan ja tankkimaisuudestaan huolimatta pikkuorhi osaa ja taitaa perusasiat hyvin ollen myös nopeasti oppivainen. Vaikka koota Elmeriä saa jatkuvasti eikä muoto oo aina ihan kohdillaan, ori kyllä antaa parhaansa helpon B:n tasolla.
Rentoon maastoiluun vaaleanrautias on kuitenkin ihan se nappivalinta. Luonnon keskellä viihtyvä, varmajalkainen Elmeri on mukava puksuttaja vaikeakulkuisempaankin maastoon eikä sitä pelota turha lehtien havina tai joku karmivan punainen postilaatikko, muistuttaa vaan omenoiden väristä.
Työajossa Elmeri on oikeasti ihan eri hevonen; puhistellen ja vaahtoa puskien tämä suomenputte menee vaikka läpi kiven ja kallion. Jos orin mielentilaa työajon aikana vois jotenkin kuvata, niin tähän väliin lyötäis kuva Super Sayanista. Omistautunut ja aina vaan moraalillaan yllättävä tähtipää on jokasen työhevosharrastajan salanen päiväuni.
Elmeri on kuuliaisesti myös opetettu valjakkohommiin, ja vaikka homma vaatii ehdottomasti hiomista, niin potentiaalia myös valjakkopuolelle tuntuu löytyvän. Välillä oria saa vaan palautella takas siihen sipsutteluun sen lipsuessa työajomentaliteettiin, jolloin kyydissä tulloo ikävä äitiä, mutta piekkari kyllä havahtuu nopsasti takasin homman jujuun ja nättiin kärryttelyyn.
© VRL-14618
Sukutiedot
i Rohvessori rt 157cm
ii Professori x ie Pelle
iii Tärkeä Tehtävä x iie Mistiina x iei Herman x iee Huvi-Huiske
e Hentohelmililja rtkm 147cm
ei Rahakone x ee Liljankukka Kaunein
eii Killinki x eie Klipoti Klop x eei Kunkkukukka x eee Taivaanlahja
Elmeri ei ole vielä tarjolla jalostukseen.
ii Professori on enemminkin hellyyttävä kuin komea Professori oli vaaleanrautias 155cm korkea suomenhevosruuna, jonka ainut jälkeläinen oriajalta on Remu. Proffaksi kutsuttu ruuna oli nuorena oikein lupaava tapaus, mutta orina hieman turhan haastava. Ruunauksen jälkeen Proffa rauhoittui todella paljon ja sen kanssa alettiin aktiivisemmin tehdä työhevosjuttuja ja hieman kouluratsastustakin. Proffa jouduttiin lopettamaan vain 15v ikäisenä sen loukattua vakavasti.
iii Tärkeä Tehtävä eli tutummin Teppo oli rauhallisen luonteen omaava työhevosori. Väriltään Teppo oli vaaleanrautias komealla liinaharjalla ja korkeutta orilta löytyi 160cm, mutta Teppoa olisi voinut luulla suuremmaksikin, olihan se aika massava. Teppo pääasiassa työskenteli kärryjen edessä, se kilpaili työhevosille suunnatuissa kisoissa ja silloin tällöin naapurin tytöt vähän sen kanssa ratsastelivat. Teppo menehtyi 20-vuotiaana ähkyyn.
iie Mistiina, Tiinaksi kutsuttu vain 151cm korkea rautias tamma oli hieman sirompi rakenteeltaan ja se toimikin näppäränä yleisratsuna. Parhaimmillaan Tiina oli kouluradoilla, mutta kyllä se kevyesti hyppäsi pienien esteidenkin ylitse, kunhan selässä oli rohkea ratsastaja, jota ei liika vauhti haitannut. Tiina kiersi muutamia seuratason koulukilpailuita ja eleli leppoisaa elämää pienellä ratsastuskoululla ollen monien tuntilaisten lemppari.
ie Pelle on rauhallinen ja miellyttävä tammamamma, joka nykyisin viettää eläkepäiviä rauhallisella maatilalla muutaman ponin kanssa. Nuoruudessaan hyvä kouluratsu, jonka lisäksi teki hieman hommia työhevosenakin. Kaunis rautias liinaharjainen ja 159cm korkea Pelle hurmaa kaikki jotka sitä hoitavat. Pellellä on muutamia jälkeläisiä, joista kukaan ei ole kuitenkaan saanut osakseen mitään erikoishuomiota kisakentilläkään.
iei Herman oli komea ruunikko tukkajumala, joka toimi niin ravihevosena kuin työhevosena. Ei mikään maailman nopein juoksija, joten siirtyi jo aika nuorena kilparadoilta pois ja painoittui täysin työajoon. Luonteeltaan Herman oli mitä kultaisin ja sen kanssa pystyi toimimaan niin vauvat kuin vaarit, eikä ori koskaan tahtonut kenellekkään pahaa. Herman päästettiin vihreämmille laitumille 18 vuoden iässä jalkojen kulumien takia.
iee Huvi-Huiske, kesäihottumasta kärsivä Huiske toimi lähes koko elämänsä tuntihevosena samassa ratsastuskoulussa, jonne se syntyi. Tamma tottui varsasta asti ratsastuskoulun melskeeseen ja kasvoikin hyväksi opetushevoseksi. Rautias 158cm korkea Huiske myytiin 18-vuotiaana eläkekotiin mukavalle tädille, jonka kanssa se sai viimeiset vuotensa maastoilla ja välillä hieman koulukiemuroitakin vääntää.
ei Rahakone on vielä melko nuori suomenhevosruuna, joka viimeisenä päivänään ennen ruunausta pääsi laitumelta karkuun ja vieraili naapuripihan tamman luona. Tästä vahingosta sai alkunsa Lilja, eikä kukaan koskaan uskonut kuinka hieno varsa sieltä kasvaisi. Koneeksi kutsuttu ruuna on hieman kuriton, vielä ruunanakin orimainen ja hieman laatikkomallinen mustankimo pienikokoinen suomenhevonen. Kone on omistajansa kultakimpale, jonka kanssa ajellaan pitkin teitä ja peltoja. On Kone ratsuksikin koulutettu, mutta ei siinä pahemmin potentiaalia kilparadoille ole, kunhan toimii naapurin tyttöjen ratsuna silloin tällöin.
eii Killinki oli aikansa ravitähti, joka on jättänyt jälkeensä useita hienoja ravurivarsoja, sekä pari ratsuakin. Ravuriksi Killinki omasi loistavan laukan, jota se on helpolla periyttänyt jälkeläisilleenkin. Killinki oli aika täydellisen kokoinen 155cm korkea kulomusta suomenhevonen, joka oli luonteeltaankin hellyyttävä ja kenen tahansa käsiteltävissä. Killinki menehtyi vanhuuden vaivoihin ja se oli nukkunut rauhassa pois omassa karsinassaan rakkaiden ihmisten ympäröimänä.
eie Klipoti Klop on edelleen elossa oleva vanha tummanrautias tamma. Potuksi kutsuttu tamma oli nuorempana ratsastuskoulun suosikkihevosia hieman yrmystä luonteestaan huolimatta ja lopulta sen ostikin eläkekotiin ratsastuskoululla siihen tutustunut täti. Pottu on hieman kolhon näköinen 149cm korkea tamma, joka syntyi aikanaan yksityiselle kasvattajalle, mutta kun siitä ei löytynyt tarpeeksi potentiaalia kisaradoille, päätyi Pottu ratsastuskouluun, jonne se sopikin kuin nenä päähän.
ee Liljankukka Kaunein on nimensä mukaisesti todella kaunis rautias tamma leveällä läsillä. Kaunoksi kutsuttu tamma on yksityisen omistajan oma kasvatti ja tamma itseasiassa oli astutettu eri orilla aikaisemmin samana kesänä kun Kone kävi vierailulla, mutta lopulta paljastui että varsa olikin Koneen, eikä upean kouluorin, niinkuin oli suunniteltu. Hieno varsa sieltä silti syntyi ja onneksi Lilja peri selvästi enemmän emänsä piirteitä kuin isänsä. Kauno on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen ja se onkin toiminut hyvänä opetushevosena omistajansa lapsille. On Kauno jopa pari kertaa kouluaitojen sisällä käynyt, mutta suurempaa kilpauraa ei ole tammalle tullut omistajan kisajännityksen vuoksi.
eei Kunkkukukka, tutummin Kukkis oli hellyyttävä rautiaankimo pienhevosori, jota ei suoraan sanottuna voinut sanoa komeaksi, koska se oli liian söpö. Kukkiksella oli valtava pörröinen harja ja talvisin se muistutti enemmän minimammuttia kuin suomenhevosta. Kukkis oli hienoliikkeinen ja menestynyt yleispainotteinen kilpahevonen, jonka kanssa kierrettiin kaikki mahdolliset kilpailut ja pippalot. Kukkis jouduttiin lopettamaan kohtalokkaan ähkyn seurauksena.
eee Taivaanlahja vietti nuoruutensa kilpahevosena, jonka jälkeen se myytiin muutamaksi vuodeksi ratsastuskouluun. Ratsastuskoulu ei kuitenkaan ollut Lahjalle oikea paikka ja se myytiin yksityiselle omistajalle, jolloin se päätyi Liljan emän Kaunon omistajalle. Lahja astutettiin heti ensimmäisenä kesänä ja Kaunon jälkeenkin Lahja ehti muutaman jälkeläistä saada, ennenkuin se menehtyi epäonnisessa synnytyksessä yhdessä viimeisen varsansa kanssa.
© Sussu VRL-12636
Kalenteri
00.00.0000 näyttely / tuomari / pisteet & tulos
TYH
00 sijoitusta, 00 voittoja
00.00.0000 kutsu / tyyppi / sijoitus
KRJ
00 sijoitusta, 00 voittoja
00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus
VVJ
00 sijoitusta, 00 voittoja
00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus
Päivyri
00.00.0000 merkintä, kirjoittanut
tekstiä tähän.
Muuta
-
haassa riimu poes - voi jättää portille odottamaan
-
jalat kuivattava kosteilla keleillä
-
rasvaa suupieliin ennen suitsimista - kuivuvat muuten
-
pakkasten pudotessa -20 alapuolelle toppaloimi päälle
-
sadeloimi päälle kovilla sateilla
-
hypätessä bootsit etujalkoihin, ratsastaessa suojat eteen että taakse
Varustekaappi
© OddPixel & MWS Boutique