top of page
IMG_7660.JPG
IMG_7664.JPG

Alinan Nuutti

kutsumanimi

syntymäaika, ikä

rotu, sukupuoli

väri, säkäkorkeus

kasvattaja

omistaja

Nuttu

03.11.2018, 5-vuotias

shetlanninponi, ruuna

ruunikko, 106cm

Alinan Talli, Jyväskylä

VRL-14618

rekisterinumero

painoitus

taso

statistiikka

ennätys

voittosumma

VH19-017-0074

raviajo, yleisratsastus

ko. He C, re. 40cm

11: 2-0-2

02.57,2aly

1042v€

☆ Unranked Division -voittaja helmikuussa 2019

Tiaisen perheen naapurissa asuu nuori 11-vuotias tyttö Senni, joka innostui kovasti Valtterin ja Veeran ravihankinnoista. Tytön oma perhe sai alkaa kuunnella muutaman naapurivisiitin jälkeen marmatusta omasta ravihevosesta, ja suuria tavoittelevan Sennin silmissä siinsivät jo seppeleet ja kultareunaiset loimet. Naapurin isäntä lopulta kyllästyi ja pehmittyi tarpeeksi tyttärensä jatkuvalle ruinaukselle, ja kyseli Valtterilta, mitähän mies tahtoisi karsinapaikkaa vastaan, tai jos olisi kiinnostusta hankkia näin alkuun raviponi Tiaisille suomenhevosten seuraksi, osaomistuksella. Veera oli heti mukana juonessa, ja lopulta saatiin itse herra Tiainenkin mukaan. Marraskuussa sopiva nuori ajolle opetettu poniori tuntui löytyvän Jyväskylästä, ja sanaakaan pukahtamatta miesväki sopi shetlanninponin ruunauksesta kasvattajan kanssa. Marraskuun puolivälissä Sennin isä ja Valtteri ajoivat Keski-Suomeen, pakkasivat traileriin ruunikon Alinan Nuutin ja palattuaan tallille oli vastassa ihmettelevä, kylään kutsuttu Senni. Leveä hymy levisikin tytön kasvoille isän talutellessa raviponi pienen pellavapäänsä hoiviin, ja Senni ajoi pian kortin itselleen.

Alinan Nuutti, jonka Senni lopulta nimesi Nutuksi, on siis virallisesti Tiaisen perheen nimissä, mutta naapurin Moilasen perheen rahoista kustannettu ravurinalku. Tytölle ostettu ruuna on juuri sopiva ensimmäiseksi poniksi nuoresta iästään huolimatta - Nuttu on nimittäin virkeä ja valpas, aina mukana menossa oleva ruunikko, joka kuitenkin nauttii pitkistä hellittelyistä ja herkuista sekä kaikenlaisesta puuhailusta Sennin että muiden pitäjän lasten kanssa. 

Nuttu on hoidettaessa varsin helppo, toki joskus aikaa vievä pörreä shetlanninponi parhaimmillaan - se on kaikkien käsiteltävissä, ja pelkkä kevyt solmukin riittää jo ruunan paikallaan pitämiseen, sillä Nuttu tykkää kaikenlaisesta rappailusta ja sukimisesta. Utelias sielu kun on, seuraa Nuttu aina korvat höröllään ja silmissä kirkas katse hoitajansa toimia, ja mikäli vaan se voi, saattaapa se päänsä innostua työntämään harjapakkiin. Kaviot ruunikolta saa jopa Sennin pikkusisko (6v) nostettua, joten kertokoon sekin osaltaan pörröpallon hoidettavuudesta. Varustaessakaan Nuttu ei sen kummemmin ala vastustamaan, vaan se odottaa ilomielin lisää tekemistä ihmisten parissa. Nuttu on ratsukoulutettu lähinnä kevyttä ratsastusmaastoilua ja talutusratsastusta ajatellen, joten ponille voi lyödä päälle myös satulan, eikä se siitäkään ole moksiskaan.

Taluttaessa ruuna on tarkkaavaisesti ympäristöään seuraava, mutta peloton poni, joka ei ole vielä tähän mennessä koskaan poikennut reitiltä Sennin kätösissä, vaikka loppasuinen poni välillä kaihoisasti ruohotupsuja ojanposkessa katseleekin. Nuoren tytön napakka ote ja iloinen "mennään" -kutsu saa kuitenkin myös ruunikon jatkamaan matkaansa reippahasti kävellen.

Ajaessa Nuttu on motivoitunut, nöyrä ja oikein pehmeä ajettava, jonka kanssa Sennillä natsaa hyvin yhteen. Kaksikon viiletystä onkin ilo seurata ponin tehdessä parhaansa tytön virneästi hymyillen kyydissä. Nuttu ei säästele yhtään vauhdissa, mutta kylläpä se kätösissä pysyy, niin hellästi se tyttöä kärryillä kohtelee. Viimapäinen kaksikko herättääkin huvitusta paikallisten parissa.

© VRL-14618

Sukupuu & jälkeläiset

i Kungsstorm vrn 107cm

ii Kungssvart rn 107cm x ie Angel Clouds vrt 104cm

Alinan Niinu m 103cm

ei Ross London m 104cm x ee Taikaväen Tuulikki mkm 97cm

Nutusta on otettu neljä pakastetta ennen ruunausta. Nuttu periyttää lapsirakasta luonnettaan, pirteää asennetta ja mahtavaa talvikarvaa.

sukupuoli nimi ☆ 00.00.2019 ☆ emästä nimi ☆ omistaja VRL-00000

Isä Kungsstorm on hieno ruotsalainen shetlanninponiori, joka on ravannut tiensä tähtiin niin kotimaassaan että Suomenkin puolella. 107cm korkea vaaleanruunikko on oikea malliesimerkki pyöreärunkoisesta, vahvaluisesta ja tasapainoisesta ryhdikkäästä orista, ja se vietiinkiin Ruotsissa kantakirjaan I-palkinnolla. Liikkeiltään Kingen on vaivaton, ryhtinsä pitävä ja korkea-askelinen, ja luonnollisesti sen ravi on erinomaisen tahdikasta ja eteenpäinpyrkivää. Vielä 16v kauttaan kisaava ruunikko on juossut ennätyksekseen 01.54,2a, statistiikka on tällä hetkellä 43: 13-7-4-10. Voittosummaksi orilla on ehtinyt kertyä suunnilleen huiman 10 000v€ ylittävä summa. Kingen on luonteeltaan mutkaton, erityisesti lasten kanssa viihtyvä poni, joka soveltuu lempeän luontonsa takia pehmentämään kovempiakin ponitammoja. Kingenin käyttö jalostukseen ei ole enää mitenkään erityisen varmaa omistajan päädyttyä jättämään lukemat 24 varsaan, joista 14 on ollut hyvin pärjänneitä oreja, ja 10 kauniita vaaleita tammoja.

Isänisä Kungssvart on myös ruotsalainen raviponi, joka viettää kylläkin jo leppoisia päiviä ruunattuna kasvattajallaan. Svart kantakirjattiin nuoruudessaan I-palkinnolle sen korrektin, pyöreän ja kompaktin rakenteen, kauniin rodunomaisen pään ja upeiden, vahvojen liikkeiden takia, ja se onkin ravirintamalla suosittu jalostusori. Ennätyksenään ruunikko juoksi 01.58,2a. 16-vuotiaana aktiiviuransa päättänyt poniori jäi loppustatistiikalle 31: 6-2-11-4 ja voittosummallaan 8000v€ tienoille. Tämän jälkeen Svart oli suht rajoitetusti jalostuskäytössä, ja sen siitosaikana ruunikko jätti 13 varsaa, 5 oria ja 8 tammaa. Jätettyään lopulta muutaman tamman tyhjäksi ruunikko ruunattiin, ja nykyään se toimii kasvattajan lastenlasten talutusratsuna vetreässä 20 vuoden iässä.

Isänemä Angel Clouds oli Englannista Ruotsiin ostettu vaaleanrautias, KTK-II palkittu showtamma. Ruotsalaisten sitä havitellessa aluksi tuntui, ettei siihen aikaan nuori Angelika olisi lähdössä lainkaan pohjoismaahan pelkäksi pihakoristeeksi ja siitostammaksi, mutta taloudellisista vaikeuksista kärsivä britti lopulta myi shetlanninponin hyvään hintaan arvostetulle ponikasvattajalle. Angelika oli rakenteeltaan kaunis, pyöreä ja sopusuhtainen tamma, ja vaikka sen liikkeet olivat hieman vaatimattomat, oli sillä pehmeä ja tasainen laukka. Rautias kisasi paljonkin ponitason luokissa muutaman vakiratsastajan kanssa, ja hyvästi menestyenkin. Myös valjakkoajon saralla noviisin tasolla Angelika hurmasi shetlanninponikansaa, ja sen varsat olivatkin kysyttyjä. Luonteeltaan Angelika oli hiljainen, enemmälti tuttuihin ihmisiin kiintyvä ja työteliäs poni, jolla oli lempeät otteet lasten kanssa. Rautias brittitamma varsotettiin 6 kertaa, ja kaikki 4 oria ja 2 tammaa ovat pärjänneet kukin tahoillaan. Angelika eläköityi viimeisen varsansa myötä ja se asustikin loppuun asti ostajansa luona, kunnes ponitamma lopetettiin 25-vuotiaana iän tuomaan krooniseen kaviokuumeeseen.

Emä Alinan Niinu on suloinen, pehmeäluontoinen lastenratsu ja kasvattajansa ensimmäinen kasvatti. Niinuksi lyhennetty tamma kantakirjattiin kesällä III-palkinnolla, ja vaikka liikkeiltään se ei häikäise, on tammassa yleisilmeisesti kaikki shetlanninponin vaadittavat ominaisuudet. Musta shetlanninponi jäikin palkinnon saatuaan jo mammalomalle, ja sen ensimmäinen varsa olikin ruunikko orivarsa. Tamman luonne on lempeä, lapsirakas sekä pirteä, ja siksipä siitä onkin tullut kasvattajan lapsien oma pieni poniratsu, jonka kanssa harrastetaan lähinnä puska-asenteella. Niinun suunnitelmiin kuuluu ainakin vielä yksi varsa lisää.

Emänisä Ross London on komea musta shetlanninponiori suurella äänellä ja asenteella. Raviponi edustaa erinomaista, vahvaa ja maskuliinista tyyppiä, ja ryhdikäs Ross onkin aikamoinen näky siihen törmätessään koreine askeleineen. Kantakirjaan I-palkinnolla päässyt kiiltäväkarvainen poni kisaa ravipuolella toiseksi viimeistä vuottaan, ja sen ennätykseksi tulee mitä todennäköisemmin jäämään 01.54,7a. Voittosumma tulee luultavasti pyörimään 6000-7000v€ välimaastossa. Luonteeltaan musta ori on hieman liiankin korskea, ronskiotteinen ja orimainen, eikä sitä oikeastaan käsittele helposti. Ross on myös jälkeläisensä saanut omistajan sanojen mukaan, ja mustan ponin 37 varsasta 14 on ollut oreja, loput tammoja. Kisauran jälkeen Ross käynee ruunauksessa ja se siirtyy hiljaiselle ylläpitoajolle ja tarhamöllöksi.

Emänemä Taikaväen Tuulikki on suloinen kimo ratsastuskoululta eläkeikäisenä ostettu ponitamma, joka ei sen suurempia ole saavuttanut elämänsä aikana. Nykyään 15-vuotias tamma aloitti elämänsä syntymällä jyväskyläläiseen ratsastuskouluun, ja sillä tiellä se viettikin 12 vuotta pieniä poniratsastajia viihdyttäen ja maskottina laiskotellen. Tuuli opetettiin koulussa ajohommiin sen ollessa lähinnä ainoa homma, johon 97cm poni pystyy, mutta kimo on oikein mukava, lempeä ja kuuliainen ajokki. Koulun lopettaessa tamma laitettiin myyntiin muiden hevosten ohella, ja se myytiin aloittelevalle ponikasvattajalle. Tuuli jatkoikin lasten suosikkilellikkinä, ja tammalla on teetetty kolme varsaa, kaksi oria ja tamma. Todennäköisesti siihen se jääkin iän painaessa kimoponia, ja nykyään se viettää leppoisaa elämää ruohonleikkurina.

 

© VRL-14618, kopioitavissa jälkeläisten sivuille copyja vastaan

Näyttelykalenteri

19.04.2019 Ravikeskus Valmari / tuomarina Jannica / 02/02

Starttikalenteri

4-vuotiskausi
10: 2-0-2(-2), vs. 3100v€, kauden enn. 01.38,3a--

 

09.02.2019 Decnen Virtuaaliset / 03.18,6ly / 06/06

10.02.2019 Decnen Virtuaaliset / 03.12,4ly / 03/04, +30v€

10.02.2019 Unranked Division -karsinta / 03.06,5aly / 05/09, +12v€

14.02.2019 Duán Stable / 03.12,5ly / 09/11

15.02.2019 Ravikeskus Valmari / hml

16.02.2019 Ravikeskus Valmari / 03.27,3aly / 09/09

17.02.2019 Ravikeskus Valmari / 03.21,4aly / 04/08, +150v€

18.02.2019 Ravikeskus Valmari / 03.12,4aly / 03/08, +200v€

19.02.2019 Ravikeskus Valmari / 03.05,2aly / 01/09, +300v€

20.02.2019 Ravikeskus Valmari / 03.14,4aly / 04/08, +150v€

28.02.2019 Unranked Division -finaali / 02.57,2aly / 01/10, +200v€

Kisakalenteri

KRJ
00 sijoitusta, 00 voittoja

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

ERJ
00 sijoitusta, 00 voittoja

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

00.00.2019 kutsu / 00cm / 00/00

Päiväkirja

09.02.2019, päiväkirjamerkintä, ✎ omistaja

tekstit.

bottom of page